Da li zaista prepoznajete talente svog djeteta? Najpoznatija Svjetska organizacija za visoki IQ – Mensa, donosi nekoliko jako bitnih znakova kojima možete uvidjeti da li je vaše dijete natprosječno inteligentno

0
38

Tara Sharifi, 11-ogodišnja Iranka, koja s porodicom živi u Velikoj Britaniji, službeno je postala najpametnija i najinteligentnija djevojčica na Svijetu. Učenica je Aylesbury škole, a na svjetskom Mensa IQ testu ostvarila je fantastična 162 boda.
Taj rezultat djevojčicu je uzdignuo visoko iznad granice genijalnosti, koja se nalazi na 140 bodova.
Roditelji su se odlučili odvesti dijete na IQ test, jer su u njenim ranim godinama uočili iznimno jaku i čistu pamet, te bistroću tokom razmisljanja i razgovaranja.
Ipak, iako su u nju vjerovali, broj ostvarenih bodova bio je veliko iznenađenje za sve, a osobito za Taru koja je ostala šokirana svojim rezultatom.

Ostvareni rezultat čini je pametnijom i od samog Alberta Einsteina, koji je prema procjeni imao kvocijent inteligencije 160 koliko i Stephen Hawking.

Svjetska organizacija za intelignetne ljude, Mensa, otkriva nekoliko znakova koji roditeljima mogu nagovijestiti da dijete možda posjeduje nadprosječnu inteligenciju:

1. Primjećujete da dijete ima izvanredno pamćenje
2. Iznimno rano zna čitati
3. Muzikalno je
4. Znatiželjno je
5. Ima smisla za humor
6. Rado razgovara
7. Ima neobične hobije ili interese ili ima duboko znanje o određenim temama
8. Svjesno je događaja u Svijetu
9. Sebi postavlja visoke standarde