Deset minuta sa detetom nisu dovoljna za kvalitetno roditeljstvo

0
36

U Nišu je ove godine bilo prijavljeno 28 slučajeva nasilja nad decom, potvrđenih je 25 a 3 slučaja se još obrađuju, kaže Lidija Stanković, pomoćnica direktora Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu, koji je i ove godine organizovao 25. Oktobarske susrete u socijalnoj zaštiti sa temom “Nasilje nad decom – reakcija sistema”.

Ela Selak Bagarić iz Zagreba dodaje da “roditelj danas prosečno provede 10 minuta sa svojim detetom, a 10 minuta nisu dovoljna za kvalitetno roditeljstvo”.

Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti okupili su veliki broj psihologa, socijalnih radnika i ostalih stručnjka koji se bave ovom problematikom i to ne samo u Srbiji nego iz celog regiona, a predavanja će održati i gosti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su se odazvali pozivu.

, Image: 3962454, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Susreti se održavaju u organiaciji Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu u suorganizciji sa Komorom socijalne zaštite.

“Nasilje nad decom nije samo tema ovog skupa već je to društveno zlo koje otvara tešku antropološku priču o tome ko su i kakvi su ti ljudi koji mogu da maltretiraju decu. Na ovo pitanje je posebno teško odgovoriti jer su počinioci ovih dela uglavnom isz kruga najbližih srodnika i sve se dešava u okvoru predpostavljene ljubavi, brige i moći. Dešava se od onih koji treba da vode brigu o deci, da ih vole id a ih štite”, kaže Lidija Stanković, pomoćnica direktora Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu.