Detalji velike akcije pod nazivom “Orka”: Uhapšeno 13 osoba i nanijeta je višemilionska šteta (Foto)

0
102

Policija je, u okviru akcije “Orka”, uhapsila trinaest osoba koje su krivičnim djelima stekle protupravnu imovinsku korist višu od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli Ogromnu materijalnu štetu.

Uhapšeni su R.B. (32), M.B. (28), A.B. (35), J.M. (36), S.Ć. (41), Z.M. (47), F.P. (33), M.P. (38), S.H. (28), M.O. (35), Z.H. (29), R.G. (39), N.B. (27), dok se Z.G. (50) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

FUP je u akciji izvršio pretrese na 12 lokacija u BiH i pronašao veću količinu eksploziva, oružja, municije, novca, policijsku uniformu, te druge predmete.

Kako je saopšteno, policija je, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, započela sa akcijom.

Po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, pretresi zbog organizovanog kriminala, razbojništva, krađe i ilegalne proizvodnje i prodaje droge, vrše se na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog Kantona i Istočnog Sarajeva RS.

Radi se o osobama koje su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom izlaska na vikend.

Kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. osumnjičena je da je u periodu 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina i drugih pomagala, maskirani uniformama, izvršila više od 29 razboništava i teških krađa.

Kako su pojasnili iz policije, na meti napada bili su tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.