Djevojka kojoj su amputirane ruke i jedna noga: Od teškog psihičkog stanja do uspješne žene (Foto/Video)

0
95

Dvadesettrogodišnja Viktorija Salcedo iz mjesta Gvajakile u Ekvadoru je sa pet godina izgubila nogu i obje ruke u tragičnoj nesreći u kojoj je preživjela strujni udar. Nesreća se dogodila 11. novembra 2001. godine, kada se Viktorija igrala u svojoj sobi, i metalnom palicom slučajno dodirnula žicu pri visokom naponu.

Strujni udar je izazvao opekotine trećeg stepena, tako da su joj doktori morali amputirati  lijevu nogu i obje ruke. Viktorija je bila veoma mlada tako da se ne sjeća svog života prije ove nesreće. Odrastajući samo s jednom nogom, Viktorija je morala ponovo učiti sve osnovne životne zadatke.

Svoj jedini ud sada naziva „čarobnom nogom“, jer joj je omogućila da ponovno stekne nezavisnost.


Njena majka Celia govori da je na dan kada se desila nesreća ona bila na dnu stepenica. Sa zadnjeg sprata kuće je čula čudan zvuk, a kuća se zatresla toliko da je prvo pomislila da je pogodio zemljotres.
Celia nam govori kako je potrčala sam da vidi šta se dešava. Ušla je u sobu i zatekla je Viktoriju kako leži na podu. Svi su vrištali, a zatim su je u panici odveli u bolnicu.

Nakon nesreće, amputirane su joj prvo ruke i ugrađene dvije proteze, ali ih nikad nije voljela. Kako je rasla, bilo joj je teško razviti svijest o tome da se razlikuje od svojih vršnjaka, međutim vremenom se navikla na to. Danas, iako izuzetno samouvjerena i uspješna djevojka, najteže joj je promijeniti mišljenja drugih, jer svi na početku imaju predrasude o njoj.