Gledali ste ovogodišnji Eurosong? Islandska televizija kažnjena zbog isticanja zastave Palestine tokom takmičenja u Izraelu (Foto/Video)

0
45

Sjećate li se Eurosonga koji je ove godine trajao u srcu Izraela, i predstavnike Islanda kako drže zastavu Palestine, poistovjećujući se sa istom?

Radiotelevizija Evropske unije (EBU) islandskoj državnoj televiziji odredila je novčanu kaznu zbog grupe Hatari koja je na 64. Euroviziji u Tel Avivu istakla zastavu Palestine, uz objašnjenje da se takmičenje dešava u državi koja je puna ožiljaka.

Euronews je javio kako je EBU televiziju kaznio zbog predstavnika Islanda koji je na takmičenju u Tel Avivu istakao palestinsku zastavu, prenose evropske agencije.

EBU smatra kako su svojim postupkom prekršili pravila kojim se zabranjuju slanja političkih poruka.


S druge strane, portal Escxtra javio je kako je EBU islandsku televiziju kaznio s 5.000 eura, što je minimalna novčana kazna koju izriče ta “televizijska” unija.
Članovi grupe Hatari tokom čitanja rezultata takmičenja istakli su zastavu Palestine što je izazvalo brojne reakcije, kako na samom takmičenju, tako i na društvenim mrežama.

Hatari je s 232 boda završio na desetom mjestu, što je bio najbolji rezultat Islanda od 2009.
U finalu 64. Eurovizije nastupili su predstavnici 26 zemalja, a pobijedio je Dankan Lorens (Duncan Laurence) koji je Holanđanin.