Kako smo videli nevidljivo, prva fotografija crne rupe

0
52

Naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavljaju se danas u 20 sati.

To je drugi po redu termin seminara od predviđenih pet.
Seminar u organizacija odseka “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, ima za cilj edukaciju i obavještenje učenika i studenata, kao i svih zainteresovanih o aktuelnim istraživanjima vezanim za nauku, prvenstveno tehnologiju i fiziku.

Kako smo videli nevidljivo?- Prva fotografija crne rupe, predavanje je koje će Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku u Nišu održati ovog četvrtka.

“Od kada su prvi put nastale kao rezultat Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, crne rupe privlače ogromnu pažnju. Česti su “gosti” kako naučnih radova tako i naučno-fanstastičnih knjiga i filmova. Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali one su bile potpuno nevidljive. Ipak aprila meseca ove godine Event Horizon teleskop snimio je prvu fotografiju crne rupe. Kako smo znali da postoje i kako je nastala ova prva fotografija crne rupe saznaćete na ovom predavanju”, poručuje Milošević.

Ostatak teksta možete pogledati na linku OVDE.