“Mama, boli me stomak”, ovu rečenicu nikako ne smijete ignorisati, a evo i zašto: U prilogu i nekoliko načina za rješavanje problema, a drugi po redu je od ogromnog značaja i za dijete i za roditelje (Foto)

0
104

“Mama, boli me stomak”, riječi su koje djeca često izgovaraju. Nije neobično za djecu da se žale na bol u stomaku na početku školske godine, prije velikog ispita ili nekog javnog nastupa, u vrijeme kada su stres i tjeskoba na mnogo višem nivou. Iako se neki roditelji neće zabrinuti zbog toga, drugi će se osjećati nesigurno u soluciji za rješavanje bola svog djeteta.

Doktor Nikol Savangpont Patamanuh, gastroenterolog iz Dečje bolnice u Sijatlu objašnjava koji su bolovi u stomaku vezani za stres i anksioznost, preporučuje tehnike koje mogu ublažiti djetetovu nelagodu, ali i koji simptomi treba da zabrinu roditelja.

“Kako mozak prima i tumači signal boli jako je povezano s našim emocionalnim stanjem”, objašnjava doktorica.

čaj od nane: šoljica ovog čaja može pomoći kod umirivanja želuca i osjećaja mučnine.

tehnike za smirenje: kao, naučno dokazano, najefikasniji način rješavanja stresa, kako kod djece, tako i kod odraslih. Ležanje u tihoj prostoriji i slušanje otkucaja srca može djetetu omogućiti da smanji stres koji mu je u glavi. Takođe može smanjiti krvni pritisak i otkucaje srca.

redovno vežbanje: uobičajeno je da se djeca zbog nelagode povuku iz aktivnosti. Ako postanu izolovana, to bi moglo drastično pogoršati stanje. Važno je paziti na njihove simptome i nastavak fizičke vježbe. Svakodnevna vježba može pomoći djeci da oslobode stres, budu više oprezni tokom dana i dobro spavaju.