Najnovija istraživanja: Kesice za čaj ispuštaju kancerogenu mikroplastiku. Dobro obratite pažnju na to kada kupujete čajeve, te birajte vrećice koje su napravljene od papira

0
76

Kesice za čaj pojedinih proizvođača iz premium segmenta ispuštaju velike količine mikroplastike u vodu, tvrde kanadski istraživači.
Mikroplastika se pronalazi svuda u okolini, od česmovače i flaširane vode do nekih vrsta hrane.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da ovakve čestice u vodi za piće ne predstavljaju rizik po zdravlje, jer su količine skoro pa nepostojeće.

Organizacija je, ipak, napomenula da je ovaj zaključak donesen na osnovu “ograničenih informacija” i pozvala na provođenje dodatnih istraživanja, što će se desiti u narednom periodu, prenio je BBC.
Istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu pozvali su da se obave dodatne provjere o uticaju mikroplastike na zdravlje. U ove čestice takozvane “mikroplastike”, spadaju sve vrste plastičnih komada kraćih od pet milimetara.

Oni su za potrebe istraživanja kupili četiri vrste komercijalnog čaja u plastičnim vrećicama. Većina vrećica pravi se od papira, ali neki premijum proizvođači prešli su na jeftiniju proizvodnju plastičnom masom za pakovanje svog proizvoda. Naučnici su uklonili čaj i stavili prazne kesice u vodu zagrijanu na 95 stepeni Celzijusovih, što je temperatrura na kojoj se kuha čaj.

Utvrdili su da jedna plastična vrećica u vrućoj vodi emituje oko 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica i 3,1 milijardu manjih nanoplastičnih čestica. Ove čestice su potpuno nevidljeive golim okom, a o njihovoj kancerogenoj aktivnosti da ne govorimo.