NASA predstavlja najmoćniji svemirski teleskop do sada: James Webb će biti lansiran 2021. godine, a podatke koje će prikupljati do sad nisu poznati čovječanstvu (FOTO/VIDEO)

0
100

Svemirski inženjeri su u NASA pogonu “Northrop Grumman” u Kaliforniji, prvi put uspješno spojili dvije polovice svemirskog teleskopa po imenu “James Webb”.

Kada jednom dosegne u daljine svemira, NASA-in najmoćniji i najkompleksniji teleskop istraživat će njegova prostranstva, od planeta i satelita u našem Sunčevom sustavu do udaljenih galaksija, koristeći se infracrvenom svjetlošću.

Voditelj projekta, Bill Ochs, izjavio je da spajanje teleskopa James Webb označava prekretnicu u istraživanju svemira, kao i više od 20 godina truda uloženog od strane više hiljada pojedinaca iz NASA-e, Europske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije, Northrop Grummana i svih ostalih partnera.

Oba dijela teleskopa testirana su u onakvoj okolini u kakvoj će se nalaziti nakon raketnog lansiranja, odnosno u orbitama milion kilometara udaljenima od Zemlje.

Teleskop Webb bit će dodatno istestiran prije lansiranja koje je predviđeno za 2021. godinu.

Riječ je o glavnom znanstvenom opservatoriju svemira u svijetu koji će rješavati misterije u našem Sunčevom sustavu, tražiti i snimati nove svjetove iza udaljenih zvijezda te istraživati strukturu i porijeklo svemira.