Otkriveno groblje novih BMW automobila čija vrijednost premašuje 150 miliona eura: 4 godine stoje na livadi i propadaju (Foto)

0
180

Cijela lista od 2966 primjeraka obuhvata modele serije 2, 3, 4, 5, 6 i 7, električni i3, hibridni i8 te X1 i Z4. Na velikoj livadi mogu se vidjeti i brojni primjerci Mini Coopera, Cabrija i Pacemana.

“Jalopnik” donosi priču o još jednom masovnom „umiranju” luksuznih njemačkih automobila koji se nikada neće prodati, smještenih na jednom ogromnom mega parkiralištu. Ovaj put riječ je o modelima BMW-a.

Cijela priča počinje 2015. godine kada je kanadsku luku Halifax pogodilo veliko zimsko nevrijeme, kada se tamo u procesu transporta s broda na željeznicu i ceste, prema salonima pa dalje do krajnjih kupaca, zateklo 2966 naručenih novih BMW-a i Minija.
Utovar se zbog vremenskih neprilika znatno odužio, a pritom je automobile more dobro zasolilo.

Za regulatorno tijelo kanadske Vlade za transport pod nazivom “Transport Canada”, nije bilo dileme: zbog snažne izloženosti pogubnom utjecaju slane morske vode, BMW je dobio nalog kako tih 2966 vozila mora povući sa tržišta.

U Münchenu se tada odlučilo da se isporuka vrijedna oko 150 miliona eura ne isplati vraćati u tvornicu jer bi prepravke koje je propisalo tijelo kanadske vlade, stajale više od vrijednosti samih automobila.
Portal Jalopnik kojima se javio jedan od čitatelja s fotografijama, otkriva što se dogodilo s tih gotovo tri hiljade luksuznih automobila – već više od četiri godine jednostavno stoje na otvorenoj poljani aukcijske kuće “Adesa” u kanadskom Vancouveru gdje propadaju.