Oznaka “Made in China” ima totalno drugo značenje: Istina iza kineskih kompanija

0
110

Često u narodu možemo čuti izreke: “Sve je ovo Kinez pravio” ili “I mi smo kineski”, baš zbog toga što oko 70% svjetskog tržišta dolazi iz Kine.

Od čajeva koji su nam stigli iz Kine, prko papira i vatrometa, pa sve do prve računaljke bez koje danas ne bi postojao internet. Čak i  pronalazak kompasa, koji je i dan danas jako potreban, dolazi iz ove zemlje.

Visoki zvaničnik Kine, u svom govoru sa Nilom Gejmanom, rekao je kako su Kinezi bili najbolji u pravljenju stvari po tuđim nacrtima, ali da su zaostajali u inovaciji. Nakon nekog vremena shvatili su da naučna fantastika u ljudima budi sposobnost zamišljanja drugih svjetova, te su tako počeli učestvovati u njihovom građenju.

Kina je danas broj 1 u Svijetu u tehnološkom razvitku, pa ne čudi činjenica da 95,1% njihove populacije koristi internet preko svojih mobilnih telefona.

Mobilna marka “Huawei” je zabilježila toliki porast, da je počela rušiti svjetske konkurencije kao što su “Apple” i “Samsung”. Iz tog razloga, kompanija “Google” u saradnji sa ova dva giganta, izgurava “Huawei” tako što ne dozvoljava instaliranje svojih aplikacija na tu marku telefona. Zato sve više evropskog stanovništva počinje koristiti kineske marke poput pomenutog “Huawei”-a i “Honor 9”.