Prva vještačka proteza ruke kojom se upravlja mislima, ugrađena je mladom Erminu Omeroviću iz Jajca: “Potrebno je samo da zamisli vezanje pertle da bi ruka odradila svoj dio posla”. Ne može zamjeniti pravu ruku, ali nije ni daleko od toga (Foto/Video)

0
89

Zahvaljujući saradnji Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a i kompanije Otto Bock Adria BiH 19-ogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca, ugrađena je vještačka proteza ruke.
Ermin je prvi pacijent na našoj teritoriji kojem je ugrađena ova vrsta vještačke proteze, a koja je vrhunac savremene tehnologije.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, Đemil Omerović rekao je da je Ermin imao rijetku povredu koja je za posljedicu ostavila trajni invaliditet ruke.

 

Omerović je istakao da su imali želju da pomognu Erminu i našli su sagovornika u kompaniji Otto Bock, te na taj način došli do najboljih rezultata.
Kako kaže, uslijedile su brojne pripreme koje su za cilj imale konačnu operaciju koja je ostavila nevjerovatne rezultate.
Direktorica firme Otto Bock Adria BiH Željka Mičić kazala je da je ovo priča o tehnologiji, psihologiji i humanosti koja je počela nesretnim slučajem.
Mičić je kazala da je ova priča svjedočanstvo o timskoj saradnji u kojoj se može stvoriti nešto novo. Ovo je priča o tehnologiji u službi čovjeka.

Istakla je da ovim pomagalom upravljaju misli i da je riječ o pomagalu koje se prvi put pojavljuje ne samo u BiH već u kompletnoj teritoriji Balkana.
Mičić je dodala da sve njene pohvale idu za stručni tim KCUS-a koji prati tehnološki razvoj, a Ermin s ovom protezom ima mogućnost rada u 14 grupa različitih pokreta.
Objasnila je da Ermin može sinhronizovano upravljati objema rukama i da, zbog savremene tehnologije, pomagalo može doživjeti dijelom svog tijela. Dakle, on može upravljati pomagalom mislima. Potrebno je da zamisli pokret, kao na primjer vezanje pertli ili jelo sa priborom, i on se ostvari.