Robert De Niro je ćerki dao ime po našoj domaćoj čuvenoj rijeci: Priča u nastavku će vas sigurno oduševiti

0
282

Radi se o imenu njegove usvojene kćerke Drene De Niro, koja je, kako navodi IMDB, ime dobila prema rijeci Drini. Više detalja nikad nije objavljeno, a pretpostavlja se da je za ovaj detalj u njenoj biografiji zaslužno Andrićevo remek djelo ”Na Drini ćuprija”.

U želji da upozna Evropu i Bliski istok,Robert De Niro je 1967. kao autostoper došao u tadašnju Jugoslaviju. Na izlazu iz Niša zaustavio je Radovana Đokića, čovjeka iz sela Čokot.

Jedan njegov drug preveo je Radovanu da mladi stranac traži prenoćište. Đokić ga je pozvao kod sebe i ugostio kao najdražeg gosta. Sutradan su ga domaćini ispratili na daljni put s pogačom i sirom.

Tačno godinu dana nakon toga, u ljeto 1968, u Čokot je stigao Volkswagen njemačkih registracija. Iz auta je izašao, ko drugi nego onaj isti mladić.

De Niro je tada ostao tri dana, a zajedno sa svojim domaćinom radio je u bašti, brao paradajz, vozio povrće na nišku pijacu i zajedno sa njim prodavao.

Nakon toga se vratio i tek poslije mnogo godina Đokići su ga vidjeli na filmskom platnu i tada shvatili ko im je bio gost. Kada je na engleskom jeziku pročitao roman Ive Andrića “Na Drini ćuprija”, Robert je svojoj ćerki dao ime Drina. Drina je usvojena nakon što su se on i njegova supruga Dajana Abot vjenčali 1976. godine. Odrastala je sa njima i putovala gdje god je on morao da ide.

Nakon što je odrasla, Drina je uz svoje talente za muziku, postala muzički savetnik za kompaniju Giorgio Armani.

Inače, Robert De Niro je često angažovao dadilje iz Srbije da mu čuvaju djecu, a dugo godina je imao glavnog člana obezbjeđenja koji je također bio Srbin.