Rudari su u jako lošem stanju: Odlučili su štrajkovati glađu u jamama, ne izlazeći napolje

0
66

Između 150 i 200 rudara štrajkuje glađu pod zemljom, u tri rudarske jame: Stranjani, Raspotočje i Stara jama. Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH istakao je kako su rudari gladni i u jako lošem stanju.

Također je izjavio da ono što možemo uraditi u ovakvim situacijama je da još jednom pozovemo najodgovornije da zajedno sa nama riješe problem, da izađemo iz ovakve situacije i da sjednemo, definišemo kako kratkoročno tako i dugoročno kako dalje živjeti i raditi u tim rudnicima.

Naveo je da je proslijedio poruku federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, da najkasnije do 10 sati pokušaju iznaći rješenje.

Nezadovoljstvo rudara uhvatilo je maha prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga rješenja su upitna primanja rudara, a zenički rudari su još u petak prestali sa proizvodnjom.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, dok je oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo ne izlaziti iz jama.