Više od 1.100 policajaca i specijalaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijih tijela BiH osiguravati će prvu gej paradu koja će biti održana u nedjelju u Sarajevu. Policija je zahtjevala dodatne mjere sigurnosti, pa će biti aktivirano i 150 zaštitara, kako bi upotpunili sigurnost parade.

Također, organizatori parade su zahtjevali od MUP-a postavljanje betonskih prepreka, koje će biti postavljene na sve sporedne ulice, dok se povorka kreće.
Betonske prepreke su iznajmljene i služit će kako bi ograničile kretanje motornih vozila.

Povorka koja broji oko 500 članova, prošetat će od Vječne vatre, do zgrade Parlamenta.

Organizatori i učesnici skupa smatraju da će šetnjom kroz grad poslati jaku poruku, za koju smatraju da će imati i političku vrijednost. Navode da će imati dva govora ispred Organizacionog odbora Bh, kroz koje će skrenuti na sve probleme kroz koje prolaze LGBT ili gej osobe, kada je riječ o strukturi Vlade.

“To neće biti direktni zahtjevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja”, istakla je jedna od članica Organizacionog odbora, Lejla Huremović.

Jedan od ciljeva povorke je i borba protiv nasilja, te zahtjev da imaju javnu, demokratsku slobodu kao i svi ostali građani i građanke.