Titanic II će zaploviti 2022. godine iz Dubaija: Ruta putovanja ista kao i kod prethodnika od prije 100 godina (Foto/Video)

0
92

Nakon više od 100 godina, Titanic 2 će zaploviti Atlantskim okeanom, istom putanjom kojom se kretao najpoznatiji brod na Svijetu, Titanic.

Repliku najpoznatijeg putničkog broda osmislio je australski milijarder Clive Palmer.

Titanic 2 postat će dio kompanije koja se bavi brodogradnjom, pod nazivom Blue Star Line. Kompanija je dobila naziv po vlasniku pravog Titanca, a zvala se White Star Line. Palmer je na ideju izgradnje Titanica došao u 2013. godini, od kako je nailazila na brojne poteškoće, međutim Palmer nije odustajao nadajući se da će Titanic 2 biti unosan projekat.

Nakon udara u ogromni ledeni brijeg, u noći 15. aprila 1912. godine, potonuo je Titanic.

Naime, Titanic 2 će  se razlikovati od svog prethodnika. Bit će širi zbog stabilnosti i imat će zavaren trup što će ga zaštititi ako dođe u kontakt sa iznenadnom santom leda. Ipak, zahvaljujući današnjoj navigacijskoj opremi, jako su male šanse da će brod imati iznanađujuće susrete sa stranim objektom.

Clive je najavio da će Titanic II krenuti iz Dubaija 2022. godine, a konačno odredište bit će New York. Također, tokom plovidbe će proći područjem gdje je Titanik udario u ledeni brijeg i potonuo. Nakon toga, Titanic II će nastaviti putovati istom rutom kao i njegov originalni prethodnik – kretat će od Southamptona u Engleskoj do New Yorka u SAD-u.

Detalji o Titanicu II još uvijek nisu poznati javnosti. Prema stranici Palmerove kompanije, Titanic II treba imati isti enterijer kao i Titanic, a za očekivati je da će uposlenici nositi istu odjeću kao i uposlenici iz 1912. godine. Clive predviđa da će ovaj projekat vremenom postati plutajuća turistička atrakcija, koja putuje u luke širom zemaljske kugle.