Ujedinjeni Arapski Emirati grade prvu sinagogu: U kompleksu će se nalaziti džamija i crkva (Foto)

0
92

Izgradnja prve službene sinagoge u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) započet će naredne godine, a datum završetka planiran je 2022. prenose strani mediji.
Sinagoga će biti dio multikonfesionalnog kompleksa Abrahamska porodična kuća u Abu Dhabiju. U kompleksu će se nalaziti i džamija i crkva, a bit će završen 2022. godine.

Ta izgradnja najavljena je u februaru, tokomprve istorijske posjete pape Franje Emiratima, što je bilo prvo putovanje čelnika Vatikana na Arapski poluotok.

Ujedinjeni Arapski Emirati su poznati kao centar najveće Svjetske tolerancije i tvrde da podržavaju vjerske slobode i kulturne različitosti. No, tamošnja vlada ne dopušta neslaganje sa svojim vodstvom, a grupe za zaštitu ljudskih prava je osuđuju zbog pritvaranja aktivista.

Iako će sinagoga biti prva u Emiratima, u toj državi postoji manja židovska zajednica koja za bogosluženje koristi kuću u Dubaiju. U zemlji postoje i kršćanske crkve, hinduistički hram i hram sikha.
UAE-a ima dosta inostranih radnika, a među njima je najviše Indijaca. Također, Indijska ambasada u Abu Dhabiju tvrdi kako u Emiratima živi oko 2,6 miliona Indijaca, što čini oko 30 posto cjelokupnog stanovništva.

UAE nema diplomatske odnose sa, krvlju natopljenim Izraelom iako su izraelski političari više puta posjetili državu kako bi prisustvovali međunarodnim događajima.