Za bolji vazduh u Nišu i tokom zime stručnjaci kažu potrebna kvalitetnija goriva i izolacija

0
112

Da bi kvalitet života i tokom hladnih mjeseci bio bolji, stručnjaci upozoravaju da se mora raditi na energetskoj efikasnosti i na korišćenju kvalitetnijih goriva, prošle zime Niš je bio među najzagađenijim gradovima, što se tiče vazduha.

Energetski stručnjak i Docent niškog Mašinskog fakulteta Goran Vučković, upozorava na to da je Niš posljednjih godina bio visoko na lestvici po zagađenju, ne samo u Srbiji, već i u zemljama u okrežnju.

Obično se dešava u periodu zimske sezone, kada je grejanje u punom jeku što znači da zagađenje dolazi prvenstveno iz emitera – dimnjaka koji su sada posledica loženja nekvalitetnog goriva u ložištima – kaže Vučković.

Povećanje energetske efikasnosti jedno je od rešenja, tog stava je Vučković kao i mnogi eksperti, jer će se sa manje energije održavati komforna temperatura u stanovima.

Dodaje da je najlošije gorivo ugalj lignit koji se u Nišu često koristi, dok je najekološkije gorivo trenutno gas. Dodaje i da su drva bolji izbor uglja, ali da je problematično što za ogrev koriste ona koja su zdrava.

 

Ostatak teksta možete pogledati na linku OVDE.