Zbog ovog uređaja imate visok račun za struju: Isključite ga i vidjet ćete pravu potrošnju

0
169

Pored toga što ćete uštediti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je lista uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kablo. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kablo iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključeni, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam uzimaju 96 vata na dan,  izvucite ih iz struje.

Radijske budilice, mikrovalne pećnice, muzičke linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.